TPRS huiswerkblog

In TPRS kringen zijn de meningen verdeeld over huiswerk. Omdat ik mijn cursisten maar 1x in de week zie, is het wel belangrijk dat ze meer blootstelling krijgen aan Frans, dan alleen die ene les. Daarom maakte ik huiswerk emails. Daar konden bijlagen bijzitten met de verhaaltjes die we maakten of met vragen over de boekjes die we lazen. Er zaten dan ook mp3’s bij, om de Franstalige oefenvragen hardop te beantwoorden.

Die emails maken, was altijd heel erg veel werk. In zo’n email waren altijd drie  ‘verplichte’ onderdelen, 1 daarvan was altijd het liedje. Daarnaast waren er de onderdelen : C’est extra, C’est extra facile, C’est extra difficile, C’est extra culturel. Ik streef er altijd naar om zoveel mogelijk multimedia, multi- intelligenties, multi-zintuigen aan te spreken. Dus liefst beeld, gesproken geluid, lezen en indien mogelijk ook zelf  ‘doen’ (oefeningen maken, spreken, schrijven).

Momenteel ben ik een – besloten – blog aan het maken voor de beginners en  de bedoeling daarvan is dat de huiswerk email wordt vervangen door een email vanuit het blog, dat aangeeft dat er een nieuw bericht is. Dit blog zal alleen te lezen zijn door degenen die daarvoor zijn uitgenodigd.

Het blog ziet er nu al heel cool uit! Je ziet de Youtube-filmpjes van de liedjes al meteen staan i.p.v. een saaie link in een email!

Ook hoop ik – met de ondersteuning van een collega – filmpjes in de les te kunnen maken van de verhalen die we samen creëren. Deze filmpjes gaan dan de mp3’s vervangen. (Dat was nog wel het meeste werk, die vragen uittypen en ze vervolgens inspreken). De filmpjes zetten we op het besloten blog en de cursisten kunnen de les op die  manier zo vaak herhalen als ze zelf willen. En herhaling heb je nodig als je een taal wilt verwerven.

Helemaal onderaan de huiswerk email stond altijd het weerspreukje van die week. Dat komt ook in het blog te staan, maar dan als plaatje. Zoals het ook op mijn bureaublad staat en waar we in de les op een gegeven moment altijd even over praten (natuurgerichte intelligentie). Elke week een ander plaatje, passend bij het weerspreukje van die week. Dat ziet er dan zo uit als hieronder. Misschien zet ik het nu wel meteen aan het begin van het bericht! Alhoewel, zo’n vrolijk plaatje onderaan is ook wel leuk… on verra!

Photo du moulin à eau dans le hameau de la reine,
une dépendance du Petit Trianon, dans le parc du Château de Versailles (Yvelines, France).
Architecte : Richard Mique ; Commanditaire : Marie-Antoinette d’Autriche
Période de : Louis XVI ; Date : 1783 ; Matériaux : Pierre, Bois, Chaume

Foto van de website : http://www.insecula.com/oeuvre/O0006527.html Copyright A.K.