#2013 – Jaar van het voorlezen

Jaar_van_het_voorlezen_2013Elk jaar wordt uitgeroepen tot een  “Jaar Van …” en dit jaar 2013  is (o.a.)  het Jaar van het voorlezen. Op de site van de Stichting lezen zeggen ze: WIJ GAAN VOORLEZEN.  

In het Jaar van het Voorlezen organiseert de Stichting Lezen verschillende activiteiten. Hun doel is om iedereen ervan bewust te maken dat voorlezen leuk en waardevol is, zodat er meer en langer wordt voorgelezen. Niet alleen aan baby’s en jonge kinderen maar ook aan tieners en volwassenen.

  • “Lezen is leuk”, zegt de Stichting Lezen, “en waardevol”. Daar voeg ik aan toe dat het leesplezier helaas op scholen vaak vergald wordt door alle schoolse dingen die er bij en om het lezen gedaan moeten worden. Ook is men nu bezig lezen en rekenen in het onderwijs op een hoger peil te brengen. En hoe wordt dat met lezen gedaan? Wordt er naar leesplezier gekeken?! Wordt er voorgelezen en worden er boeken en korte verhalen gelezen? Moge dit jaar daar een positieve verandering in brengen!! Enkele resultaten uit onderzoek: “More reading=better spelling, Free Voluntray Reading just as effective or more effective than teaching spelling by direct instruction, uninstructed students learn to spell just as well as instructed students, when given time fore FVR children can spell a substantial number of words they haven’t been directly taught, each word taught through direct instruction requires 20 minutes of time.” Wat kan daaraan gedaan worden? “Provide more time for reading, replace spelling practice and instruction with free reading, encourage students to spell correctly in all situations to avoid developing bad habits (such as those they often develop using email.” (Afkomstig uit ondergenoemde artikel: The Power of Free Voluntary Reading)

“Lezen is leuk”, zegt de Stichting Lezen, “en waardevol”. Het waardevolle van (voor)lezen zit o.a. in het vergroten van de woordenschat, zowel bij lezen in de  moedertaal als bij lezen in een andere taal. Lezen blijkt uit onderzoek de grootste bron van woordenschat verwerving te zijn. Zie ook de bijdrage van 12 mei 2012 op dit blog met een link naar de website van Jim Trelease van het het Read Aloud Handbook – een belangrijk boek voor het jaar van het voorlezen! –  Ik Denk, Daarom Lees Ik – I Think Therefore I Read ! In zijn boek is meer te vinden over de resultaten van onderzoeken naar lezen. Kijk ook naar onderzoeken van Stephen Krashen, zie bijvoorbeeld The Power of Free Voluntary Reading. Ook strips lezen bijvoorbeeld is belangrijk voor (later) leesplezier! Bezoek ook de site van Stephen Krashen! Hij zal de keynote speaker zijn op de NTPRS 2013 in Dallas.

Ik wens iedereen veel (voor)leesplezier en dat het niet alleen in 2013 maar ook daarna alleen maar meer en meer zal mogen gebeuren!

Een gedachte over “#2013 – Jaar van het voorlezen

  1. Geweldig, het Jaar van het Voorlezen! In dit jaar zal ook de eerste literaire kinderverhalen/voorlees-site het licht zien – hier een kijkje achter de schermen waarom deze site is opgezet: http://booxalive.nl/over-boox-alive/ Dit sluit precies aan bij het te promoten leesplezier voor onze jeugd. Ik hou me aanbevolen voor welke samenwerking dan ook.
    Lieve groet,
    Magda van Tilburg

Reacties zijn gesloten.