The proof of the (TPRS) pudding is in the eating

ProofInPuddingJe weet pas hoe het is om te bevallen, als je zelf een bevalling mee hebt gemaakt. Van tevoren kun je er heel erg tegen opzien. Ik meen bij sommige collega’s ook soms zoiets te bespeuren bij het inzetten van TPRS. Je weet echter pas hoe het is om TPRS te doen, als je ZELF:

  • een TPRS les mee hebt gemaakt in een voor jou totaal onbekende taal
  • een TPRS les gegeven hebt (al is het maar 10 minuten!)

De Engelsen hebben een mooie uitdrukking : “The proof of the pudding is in the eating”. Je hebt pas het bewijs, je weet pas hoe een pudding smaakt, als je hem gegeten, geproefd hebt, dus je moet je tanden erin zetten.

Ik merk dat TPRS bij veel collega’s heel veel vragen oproept. Die vragen zijn allemaal te beantwoorden, maar ze geven toch niet die ervaring weer die je hebt als je zelf in wisselwerking met een klas of een groep met een verhaal bezig bent geweest met TPRS. Bovendien is TPRS net als autorijden: je ontwikkelt het in de praktijk (van het lesgeven); door het in levensechte situaties te DOEN.

Ik zou daarom ook aan alle collega’s willen vragen om de lepel in de pudding te steken en de pudding te proeven, ofwel 10 minuten van je les lol te hebben met je leerlingen/cursisten/studenten. En wat geeft het als je daarna onder de pudding zou zitten, zoals bovenstaande peuter? Hij blijft erbij lachen! Want je zult merken, het zal reuze meevallen! Maar… je dient je wel grondig voor te bereiden, volgens de regelen der kunst! Je moet door de eerste 20 uur heenkomen!

Als je behoefte hebt aan een voorbeeld om een (onderdeel van) een TPRS-les voor te bereiden, download dan dit lesschema. Als je het in hebt gevuld kun je het gebruiken om eerst voor jezelf hardop het cirkelen te oefenen, al dan niet met een “slachtoffer” en daarna kun je het in je les uit gaan proberen. Helemaal ideaal is het, als je collega’s hebt, met wie je lessen voor kunt bereiden en met wie je kunt oefenen.

Sla ook de handboeken erop na en bekijk bijvoorbeeld het filmpje van Michele Whaley (leer je meteen Russisch! 😉 Of volg een TPRS training; liefst in de tijd gespreid, met meerdere dagen. Of kom eens naar een TPRS bijeenkomst van het TPRS Platform, daar oefenen we ook altijd TPRS technieken! De eerstvolgende korte introductieworkshop is op vrijdagmiddag 18 september 2015 in Utrecht. Meer informatie via het TPRS Platform.

De foto is afkomstig van de website: http://www.gbcdecatur.org/sermons/ProofInPudding.html