TPRS in een jaar – voorafje voor techniek 10 – Wat heb ik net gezegd?

Cluttering_speechTPRS in een jaar – voorafje techniek 10 – Wat heb ik net gezegd?

We zijn nog steeds bezig met het bespreken van de TPRS Stap 1 technieken – betekenis geven en persoonlijk maken. Er zijn 15 Stap 1 technieken en dit is nummer 10. Techniek 10 – zoals de meeste technieken – is afkomstig van Blaine Ray. Het is een eenvoudige techniek. Op sommige punten in het verhaal merk je als docent dat de klas het niet helemaal begrijpt of dat iemand niet krachtig reageert of dat men niet bij de les is – om wat voor redenen dan ook. Je kunt dan vragen : “Wat heb ik net gezegd?” (in de doeltaal). Het helpt als je daarbij als docent het verantwoordelijkheid voor het eventuele gebrek aan begrip bij jezelf legt.

TPRS wordt ook wel een Begrijpelijke Input Methode genoemd. Honderd procent begrijpelijkheid staat voorop. Het is dus belangrijk om regelmatig  te checken of iedereen het nog kan volgen. Deze techniek sluit ook aan bij techniek 15, Begripschecks. Ben bespreekt techniek 15 niet zo uitgebreid als we hem gehad hebben tijdens een workshop op de NTPRS van 2011. Via de volgende link kun je er alvast wat meer over lezen: http://www.taalleermethoden.nl/wp-content/uploads/2010/11/TPRS_begripschecks.pdf.

De afbeelding is afkomstig van de website: http://associations.missouristate.edu/ica/resources/cluttering_assessment.htm