TPRS – Stap 2 – voorafje techniek 17 – Drie locaties

TPRS – Stap 2 – voorafje techniek 17 – Drie locaties

120606-MP-FESTIVALLOCATIES-klein2Vandaag Ben’s uitleg bij TPRS stap 2:  drie locaties.

Alles wat je dient te doen wat betreft de drie locaties is het wijzigen van het verhaalscript via cirkelen, waardoor de drie originele locaties tevoorschijn komen. Ben vindt het heel waardevol om met lokaal bekende plekken te komen die betekenisvol zijn voor de leerlingen. Als voorbeelden noemt Ben de plaatselijke hangplek  voor jongeren, de dichtstbijzijnde rivaliserende school, een favoriete eettent of friettent, een plaatselijk winkelcentrum etc. Ben zegt dat de interesse zichtbaar toeneemt als hier rekening mee wordt gehouden.

TPRS docenten maken altijd lijstjes van plaatselijk betekenisvolle plekken en gekke plaatsnamen om het verhaal interessant te houden voor de leerlingen, omdat ze weten dat zulke plaatselijk bekende plekken de kwaliteit van het verhaal significant verhogen.

Op deze manier plekken personaliseren is bijna even belangrijk als het personaliseren van het verhaal met leerlingen uit de klas.

Het is niet nodig om op kunstmatige manier een tweede en een derde locatie in het verhaal te maken. Als er voldoende begrijpelijke input is en als de lessen persoonlijk zijn, gaat er niets verloren als er maar één locatie is. Je houdt het verhaal in de hand door ervoor te zorgen dat het in de buurt blijft van het originele script (zie ook later techniek 24 voor meer informatie over story scripts en ook de blogbijdrage hiervoor waarin ze genoemd worden).

Ben’s reflectie vragen over TPRS Stap 2, techniek 17, drie locaties:

  • Heb je een algemeen plan m.b.t. de drie locaties?
  • Ben je flexibel genoeg om een tweede en derde locatie te laten vallen?
  • Is je verhaal té ver ingevuld?

De afbeelding is afkomstig van Kopfestival Deventer Locaties: http://www.kopfestivaldeventer.nl/?page_id=11