Ken Robinson & het opbloeien van de Death Valley van het onderwijs

Vandaag borduur ik nog even  verder op Ken Robinson. Op de Linkedin groep van Leraar 24 had iemand het volgende filmpje geplaatst. De titel van het filmpje is : How to escape education’s Death Valley, maar het zou beter kunnen heten: Hoe de schijnbare Death Valley van het onderwijs weer tot leven gebracht kan worden.

Ik vat het betoog hieronder samen en daarna zal ik er mijn mening over geven en aansluitend op de slotopmerkingen van Ken Robinson aangeven waar wij met TPRS staan in het onderwijs.

Death Valley USAKen Robinson stelt:
Er zijn drie principes waarop het menselijke leven floreert en die worden weersproken door de onderwijscultuur waarin de meeste docenten moeten arbeiden en die de meeste leerlingen hebben te doorstaan:
Principe 1: menselijke wezens zijn van nature anders en verschillend
Principe 2: nieuwsgierigheid drijft het menselijk leven tot bloei
Principe 3. creativiteit is inherent aan het menselijk leven

Verder geeft hij aan, en dat is voor mij het belangrijkste punt van zijn betoog: “Het punt is dat onderwijs niet een mechanisch systeem is. Het is een menselijk systeem. Het gaat om mensen (…) Hij denkt dat we een andere metafoor moeten omarmen: “We moeten erkennen dat het een menselijk systeem is en dat er voorwaarden zijn waar mensen van opbloeien en voorwaarden waardoor ze dat niet doen.” En hij geeft het beeld van Death Valley, dat dood lijkt, maar waar de zaadjes liggen te slapen en tot leven komen als ze de kans daarvoor krijgen wanneer de omstandigheden daar gunstig voor zijn..

Vervolgens zegt hij nog dat “de echte rol van leiderschap in onderwijs – en hij denkt dat dat geldt op nationaal (en staats) en schoolniveau – is niet en moet niet zijn : afdwingen en controleren. De echte rol van leiderschap is : klimaatcontrole, een klimaat scheppen van mogelijkheden. En als je dat doet, zullen mensen opstaan en dingen bereiken die je totaal niet zou voorzien en niet kon verwachten.”

Aan het slot van zijn betoog citeert Ken Robinson een uitspraak van Benjamin Franklin dat er drie soorten mensen op de wereld zijn : “Degenen die niet in beweging zijn te brengen, mensen die ’t niet snappen, die het niet willen snappen en die daar niks aan zullen doen. Er zijn mensen die in beweging te brengen zijn, mensen die de noodzaak voor verandering zien en die bereid zijn om er naar te luisteren. En er zijn mensen die bewegen, mensen die dingen laten gebeuren.”

Death Valley BloomsRobinson stelt dat als we meer mensen in beweging kunnen brengen, dat het dan een beweging wordt. En als die beweging sterk genoeg wordt, dan is dat in de beste betekenis van het woord een revolutie. En die hebben we nodig”.

Nou,duidelijk, in beweging komen dus! Dan zijn we een beweging. Je wilt toch niet bij die eerste groep zitten die Benjamin Franklin noemt?!

Het enige dat nodig is, is heel simpel: menselijkheid, de menselijke maat terugbrengen in de scholen. Stoppen met het kwantificeren en niet denken dat meten hetzelfde is als mesten’. En zoals Robinson aangeeft, brengt dat een andere rol van de overheid mee, maar ook van ons docenten.

In datzelfde Amerika als waar de heer Robinson het over heeft, is in de 90’er jaren een taaldocent Spaans begonnen met een menselijke manier van taalles geven en sinds 2007 is die manier ook in Nederland geïntroduceerd. Taaldocenten MVT en NT2 die meer menselijkheid, meer creativiteit, meer fantasie, meer humor in hun lessen willen brengen, nodig ik van harte uit om kennis te komen maken of als je er al mee werkt, meer mensen uit te nodigen kennis te komen maken met deze revolutionaire – maar in feite eeuwenoude! – manier van taal doceren, waarbij de leerling en de docent centraal staan en waarbij het taal leren eigenlijk een bijproduct is van het samen creatief en fantasierijk in een ‘vreemde’ taal verhalen te scheppen. In Amerika zijn er al meer dan 6000 taaldocenten die op deze manier werken en in Nederland proberen we ook in beweging te komen en dus een beweging te vormen. Meer hierover lees je op de site van de stichting tprs platform .

Morgen, zaterdagochtend 1 juni is er in Utrecht tussen 9.30 en 12.30 een netwerkbijeenkomst voor taaldocenten die met deze methode werken of die er kennis mee willen maken. De inschrijving is al gesloten, maar er volgen meer netwerkbijeenkomsten! Hieronder staan de data en je kunt je al inschrijven voor oktober, als je de link hieronder volgt:

  • Vrijdag 4 oktober 2013 van 14.00 tot 17.00 uur in Utrecht
  • Zaterdag 7 december 2013 van 09.30 tot 12.30 uur in Utrecht
  • Vrijdag 7 februari 2014 van 14.00 tot 17.00 uur in Utrecht
  • Zaterdag 24 mei 2014 van 09.30 tot 12.30 uur in Utrecht

De afbeelding met de schedel is afkomstig van : http://www.chestnut-tree-house.org.uk/default.asp?id=625 en de afbeelding met de bloemen staat op http://fox-actors.blogspot.nl/2012/11/death-valley-blooms.html