Woordkompas online! Vocabulaire goudmijn voor NT2’ers!

kompas 1De onvolprezen Siel van der Ree heeft vele jaren geleden samen met (wijlen) Puck Tazelaar en nog een aantal andere dames het zogenaamde Woordkompas voor NT2 vormgegeven. In het Woordkompas vind je veel meer dan in een gewoon woordenboek: je vindt er de Nederlandse taal zoals deze dagelijks gebruikt wordt.

Siel heeft het Woordkompas gelukkig online GRATIS beschikbaar gesteld en in april heeft hij mij daar al een link van gestuurd en ik moet tot mijn grote schaamte en schande bekennen dat ik die al die tijd heb laten liggen… Daarom nu snel de link naar de homepage van het  WOORDKOMPAS VOOR NEDERLANDS ALS VREEMDE EN ALS TWEEDE TAAL.

Als je naar de database zelf wilt, dan dien je de link hierachter te volgen, naar de pagina ‘De oorspronkelijke lemma’s‘.

Hieronder citeer ik de tekst van de homepage:

“Halfgevorderde & gevorderde NT2-cursisten èn  collega’s Nederlands in het buitenland blijven standaardfouten maken, waar ze niks aan kunnen doen! Ze schrijven bijvoorbeeld ‘een erge griep krijgen’ i.p.v. ‘een zware griep oplopen’ en ‘een koude krijgen’ i.p.v. ‘kou vatten’: ze kunnen onmogelijk ‘bedenken’ en nergens opzoeken, hoe het wel normaal klinkt. Dit wreekt zich natuurlijk het duidelijkst bij schrijven: de voorbeelden hierboven komen ook uit e-mails van collega’s in midden Europa.

Om dit soort problemen te helpen oplossen hebben we, al jaren geleden, de z.g. Woordkompassen ontwikkeld.

Deze site, met een lange geschiedenis, is een voorlopige opzet: we willen een bruikbare website maken waarin je direct alles vindt wat we te bieden hebben en dat is:

 • tekst ter uitleg
 • verwantschappen
 • vaste verbindingen

Vreemde taalleerders vragen immers om …
1) eenvoudige maar veelzeggende voorbeelden
2) met een precisering van de betekenis via (lexicale) verwanten
3) en een overzicht van de gebruiksmogelijkheden.

Je kunt het woordkompas ook gebruiken als leerwoordenboek, d.w.z. door de bestudering van lemma’s de woorden beter onthouden. Onderzoek aan het brein heeft de realiteit hiervan inmiddels bevestigd.

Deze voorlopige opzet houdt in, dat we ons bestaand materiaal ter beschikking stellen in pdf-vorm. Die moet je dus eerst downloaden om het makkelijk te hanteren.

De definitieve vormgeving houdt meer in : Een volwaardig Wiki-woordkompas waarbij je niet alleen direct alles kunt vinden bij een woord (en je ook de weg leert naar bijvoorbeeld verwante lemma’s en links naar woordenboeken met uitdrukkingen), maar ook zelf ideeën kunt toevoegen. Op die manier blijft het actueel.

Siel_van_der_ReeVoor dit project zijn we  op zoek naar mensen en middelen.”

Tot zover het citaat van de homepage van de website van het Woordkompas. Zoals je ziet zoekt Siel van der Ree mensen en middelen; neem contact met hem op als je mogelijkheden hebt of weet! Je kunt hem bereiken via: ssalto@me.com

Het zijn niet ‘woordjes’ en ‘grammaticale structuren’, maar woordjes en taalflarden die de basiseenheden voor taal leren vormen. Dit verklaart ook waarom native speakers zo weinig en vreemde taal-leerders zoveel moeite hebben met z.g. welgevormde zinnen, zinnen dus die ook normaal klìnken.  Lees hier meer over de achtergronden van het Woordkompas.

2 gedachtes over “Woordkompas online! Vocabulaire goudmijn voor NT2’ers!

 1. Hai Alike! Wat een geweldige tip is deze site. Wat een schatkist vol info!

  Maar… valt het jou ook op dat de opmaak erg aan stemming onderhevig is?
  De homepage is prachtig en leest als een trein.
  De tweede page heeft een script waar Firefox van op hol slaat. En de layout is daar weer totaal anders (gruwelen van Comic Sans). En dan blijkt dat elke volgende page weer een heel andere feeling heeft.
  IK werd er tureluurs van. Is elke page door iemand anders vormgegeven?
  Ik kon nergens een colofon vinden over de makers, noch contactmogelijkheden.
  Anders had ik deze site beslist aangeraden op booxalive.nl

  Maar toch is het uiterst belangrijk dat zo’n soort site bestaat!
  Bedankt voor de post!

  Groetjes, Magda van Tilburg

  • Beste Magda,

   Bedankt voor je terugkoppeling! Ja, ik ben het met je eens dat de opmaak van de Woordkompassite inderdaad rustiger zou kunnen; in Google Chrome zijn er overigens geen problemen met het openen van de tweede pagina.

   We hopen dat er in de (nabije) toekomst mensen met het Woordkompas aan de slag zullen gaan! Ik hoop persoonlijk als docente Frans dat er ook bijvoorbeeld voor Frans een dergelijk Woordkompas zal komen. Dan krijg je een vreemde taal pas écht in de vingers, eh… mond en pen 😉

   Hartelijke groeten, Alike

Reacties zijn gesloten.