Internationaal Vertelfestival in Alden Biesen in België Van 22 t/m 29 april 2014

AldenBiesen01

Westvleugel kasteel Alden Biesen met tuin van de landcommandeur (wikipedia)

Alden Biesen Vertelfestival 2014
Op de site van het vertelkasteel van Alden-Biesen is het volgende te lezen over het Vertelfestival van 2014: “Een internationale groep van 35 professionele vertellers brengt eigen verhalen, verhalen van andere auteurs of verhalen uit de volkse overlevering. Er zijn vertellers uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Portugal, Canada en Ivoorkust. Alle genres komen aan bod: reis- en griezelverhalen, sprookjes, levensverhalen, fabels…verhalen van grote auteurs. Het weekprogramma is gericht op jongeren in schoolverband, hoger onderwijs en de talenafdelingen van de volwasseneneducatie. Tijdens het weekend is er meertalig programma voor volwassenen.

Vertelfestival_Aldenbiesen_HildeFred

Alden Biesen vertelfestival

 

Multicultureel
Naast het taalaspect is ook het cultureel aspect belangrijk. Vele culturen hebben nog traditionele verhalen en het is belangrijk dat die uit eerste hand tot ons komen. Daarom trachten wij ook vertellers te vinden die nog vast in hun eigen cultuur staan en een repertoire hebben dat ermee gelinkt is. ”

Programma
Er zijn verschillende programma’s : voor het basisonderwijs, voor het voortgezet onderwijs, voor avondscholen voor volwassenen (ook NT2), er is een vertelweekend: tijdens het vertelweekend biedt het Internationaal Vertelfestival een podium aan een groep van 25 professionele vertellers. Zij zijn afkomstig uit Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Singapore en vertellen in hun moedertaal. Zij brengen verhalen voor jong en oud.

Kort filmpje Youtube
Bekijk hieronder een filmpje op Youtube van TV PUBLIEK over het 18e Internationaal Vertelfestival van Alden Biesen in 2013; door de week kwam er een record aantal leerlingen naar de verhalen luisteren en in het weekend waen er verschillende familievoorstellingen en animatie.