Wereldverteldag / World Storytelling Day

Citaat van de site van Wereldverteldag Nederland: “Op 20 maart, Wereldverteldag, vieren vertellers wereldwijd het bestaan van de vertelkunst. Er is voor deze datum gekozen omdat op die dag de lente begint op het noordelijk halfrond en het herfst wordt in het zuiden.

Wereldverteldag wordt mondiaal meer dan 24 uur lang gevierd. Als de ene helft van de wereld nog slaapt, is de andere helft van de wereld al aan het vertellen. Wanneer op het oostelijk halfrond vertellers hun bed weer opzoeken na een inspirerende dag, rekken de vertellers in het westen zich uit om hun verhalen te beginnen. De vertelactiviteien reizen zo met de tijdzones mee. Om de verbondenheid van mensen over de hele wereldbol te benadrukken bij het vertellen, worden er wereldwijd verhalen verteld met eenzelfde, jaarlijks wisselend, thema.

Door in de hele wereld op dezelfde dag te vertellen wordt gesymboliseerd dat verhalen mensen met elkaar verbinden. Als een hele groep luisteraars hetzelfde verhaal hoort, maken zij en de verhalenverteller deel uit van een wereld: de wereld die door dat ene verhaal wordt verbeeld.”

Kijk op de kaart waar en wanneer je terecht kunt in Nederland voor Wereldverteldag