TPRS in een jaar – voorafje voor techniek 4 – aanwijzen en pauzeren

#TPRS in een jaar – voorafje voor techniek 4 – aanwijzen en pauzeren.

Michelangelo Schepping van AdamOeps, per ongeluk de verkeerde datum genoteerd voor publicatie; excuses, daardoor een dagje later…. Bij techniek 4, aanwijzen en pauzeren wijst de docent de structuren, de vraagwoorden en de nieuwe woorden aan als hij ze zegt en dan pauzeert hij eventjes. De vertaling van de structuren in de doeltaal staat in een andere kleur naast die structuren. Bij NT2 is het niet altijd mogelijk om voor iedereen met dezelfde vertaling te werken of om überhaupt te schrijven/lezen. (Dat is weer een ander onderwerp; komen we later nog eens op terug).

Ben adviseert om de betekenis te versterken door de structuren en vraagwoorden aan te wijzen en vervolgens kort te pauzeren – dit ook te doen als je de woorden en structuren eerst al via gebaren aan hebt geleerd (techniek 1) en met het “verhaal vragen” bent begonnen : wijs alles aan wat je kunt en pauzeer dan – tot zo’n vijf seconden – terwijl de nieuwe informatie “naar binnen zinkt”. Hij zegt dat de docent dient te beseffen dat dit allemaal nieuwe informatie is voor de leerlingen!

De pauzetijd zorgt ervoor dat het brein de input ook kan verwerken – wat moeilijker is als de docent maar door blijft praten.

Ben vind dit een heel belangrijke techniek van TPRS, omdat deze ervoor zorgt dat de leerlingen meer betrokken zijn en ook omdat “de leerlingen heel wat minder opnemen dan wij denken dat ze doen” en dat techniek 4 er juist voor zorgt dat ze wél meer opnemen.

Dowel Ace hardware storeBen zegt dat hij aanwijst met een deuvel van zo’n 30 centimeter die hij bij een soort Amerikaanse GAMMA heeft aangeschaft en waar hij zwarte tape omheen heeft gewikkeld.

Tegenwoordig worden er ook veel laserpointers gebruikt om mee aan te wijzen – toen ik samen met Bryce de “Slow”workshop gaf in Las Vegas vertelde hij daar aan de groepen dat een laserpointer je soms ook te snel liet gaan, omdat je daar dan mee om je heen ging ‘schieten’.

Komende donderdagmiddag meer informatie over techniek 4 – aanwijzen en pauzeren – vanuit de lespraktijk

De handen van de Schepping van Adam van Michelangelo uit de Sixtijnse kapel komt van de website Speurders.nl

Het plaatje rechts zijn deuvels van de hardware store Ace.